Albatros Gelişim

Sorunlar Çözülürse Sorular Zaten Çözülür!

Ailenin çocuğa ve sınava yaklaşımı, nasıl baktığı nasıl gördüğü; evde yapılan konuşmalar, oluşturan algı belki de gerekenden daha fazla bir kaygı, sınavın adı TEOG ve 1 ay kaldı.

Eğitim evde başlar dedi hocalarım ve hep haklılardı. Üç ayaklı bir sandalye gibi hikâye. Okul, Aile ve Öğrenci. Dedik ya sorunlar ve bakış açıları, peki bu çocuklar okul aile ve özel ders üçgeninde neler alıyorlar, nasıl kazanıyorlar nasıl kaybediyorlar. sistemin ve müfredatın sürekli olarak değiştiği ülkemizde egolarımız altında ezilen çocuklar klişe ve klasik cümleler ile en çok neler duyuyor;

  • Bizim zamanımızda odamız, masamız yoktu, abartımız sokak lambalarına kadar uzanırdı,
  • Sana ders aldırıyoruz, etüde gönderiyoruz, ne istediysen aldık ve yaptık, ya karşılığı?
  • Bir yıl sık kendini inek gibi çalış, ileride eşek olma!
  • İyi bir lise iyi bir üniversite, iyi bir gelecek, ülkenin durumu ortada…
  • Ahmet’in oğlu Mehmet yapıyor da senin neyin eksik?
  • Şu kadar para harcıyoruz senin için, yazık günah bu paraları kolay mı kazanıyorum ben?
  • Sınavda kaçıncı oldun, şunlar şunlar nasıl geçer seni ?
  • Zekisin ama çalışmıyorsun, kapasite var ama kullanmıyorsun…. Daha neler neler;

Birgün sevgili öğretmenlerimden birisi de  kaygılara ve korkulara kapılarak,  soğuk bir beden dili ile  sınıfına girer ve elinde sınıfının deneme sınavı sonuçları analizleri; derki: Niyazi sen 2 yanlış yapmışsın, her yanlışa 50 soru ceza veriyorum. 2 yanlış 100 soru ceza, Metin 4 yanlış 200 soru ve sırayla hepsinin ismini okur… Şimdi soruyorum yanlış yapmak suç mu ki ceza veriyorsun sevgili öğretmenim, bu suçu işleyen öğrencileri dersinden hapse göndermek değil mi yaptığın şey? O öğrenciler dersindeki bir konudan mı eksik olacaklar?  yoksa artık senin yetersiz hissettirdiğin bir birey olarak mı kalacaklar?

Değerli olduğunu inandığım öğrencilere tavsiyem; yanlış yapmak hakkınız var hele ki denemelerde, varsın olsun o yanlışlar… Üzerine gidin o yanlışların! Sınavın yaklaştığı şu günlerde yapamadığınız her soruyu tek tek inceleyin araştırın, olmazsa öğretmenlerinize yapamadığınız her soruyu sorun ve asla vazgeçemeyin.

Cesaret ve başarı duygularının harmanladığı, bunun teknik çalışmalarla desteklendiği bir ortamda, ailelerin sabırlı olmasına, öğretmenlerimin yüreklendirmesine, öğrencilerin azmine ve kararlılığına ihtiyacımız var.

 Yaşam başarısının sınav başarısı ile beraber yürüdüğü bir sistemde, umutlu bir geleceğin kapınızı çalması dileklerimle…  Sevgiyle kalın

Cahit Besler